Het huren van een woning

Huren geeft over het algemeen meer zekerheid dan kopen. Voor onderhoud is de verhuurder verantwoordelijk en u kunt bij hem terecht met klachten zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast van buren. U heeft altijd een zekere mate van woongenot. U heeft huurbescherming en wanneer u kunt verhuizen wanneer u wilt zonder al te veel kosten. Dit is bij kopen niet altijd mogelijk: zolang u het huis niet verkocht krijgt, blijft u vastzitten aan dubbele woonlasten.

 

Het nadeel van huren is dat het huis niet naar u toe komt: het zal nooit uw eigendom worden. Ook mag u geen ingrijpende veranderingen aan de woning aanbrengen, zoals het wegslopen van muren of het aanleggen van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Een ander nadeel is dat u niet ontkomt aan de jaarlijkse huurverhoging - de huur van een woning staat vast, terwijl er bij een koopwoning nog valt te schuiven in hoe de hypotheek is opgebouwd.

 

 

Het kopen van een woning

Het kopen van een woning is niet voor iedereen weggelegd. U zult een hypotheek moeten aanvragen en kunnen aantonen dat u een vast dienstverband heeft bij een werkgever of anderszins een stabiel inkomen heeft. Hypotheekinformatie kunt u inwinnen bij een erkend hypotheekadviseur.

 

Het grote voordeel van kopen is dat het huis uw eigendom wordt. U heeft dus de vrijheid om te doen met de woning wat u wilt. Zo bent u niet afhankelijk van een verhuurder voor onderhoud en reparaties. Het nadeel hiervan is wel weer dat u het onderhoud aan de woning zelf zult moeten betalen.

 

Muren slopen, een nieuwe verwarmingsinstallatie aanleggen of een uitbouw, met een koopwoning is het allemaal mogelijk.

Een groot nadeel van kopen is dat verhuizen naar een andere woning moeilijker wordt. Wanneer u de woning niet snel verkocht krijgt, kunt u een tijdje blijven zitten met dubbele woonlasten. Dit maakt het voor sommige huiseigenaren onmogelijk om te verhuizen - omdat ze niet weten hoe snel de woning verkocht zal zijn.

 

 

Huren versus kopen

Het is belangrijk dat u een goede keuze maakt tussen kopen en huren. Houdt u meer van zekerheid en gemak? Dan is huren wellicht voor u de beste keuze. U heeft huurbescherming en onderhoudskosten zijn voor de rekening van de verhuurder. Wilt u echter dat de woning uw eigendom wordt en met de woning kunnen doen wat u wilt? Dan is kopen voor u de juiste keuze.