Een woning huren

Een woning huren heeft grote voordelen, maar ook enkele nadelen. Een voordeel is dat de verhuurder voor een groot deel verantwoordelijk is voor reparaties aan de woning. Een ander voordeel is dat u op elk moment kunt verhuizen: u kunt simpelweg de huur opzeggen wanneer de woning of de buurt niet bevalt. Dit gaat bij kopen iets lastiger, wat u later zult lezen.

 

Een nadeel van huren is dat u de woning niet geheel kunt inrichten naar uw eigen wensen. U mag bijvoorbeeld niet zomaar muren wegslopen of de ramen laten vervangen. Ook bouwt u geen eigen vermogen op bij het huren van een woning - iets dat wel gebeurt wanneer u een woning koopt. Daarnaast heeft u te maken met een jaarlijkse huurverhoging.

 

 

Een woning kopen

Niet iedereen kan een woning kopen. U heeft er een vast dienstverband voor nodig of anderszins kunnen aantonen wat uw inkomen is. Hypotheekinformatie vraagt u aan bij een hypotheekadvieskantoor.

 

Anders dan bij huren, bent u bij het kopen van een huis niet afhankelijk van een verhuurder. Dit kunt u als een voordeel en als een nadeel zien. Het voordeel is dat u bij een reparatie niet hoeft te wachten tot de verhuurder iemand langs stuurt. Het nadeel is dat u bijna elk onderhoud aan uw eigen huis zelf moet betalen. Ook moet u betalen aan een opstalverzekering en kan de wisselende hypotheekrente ervoor zorgen dat u niet altijd weet wat uw maandelijkse lasten zijn.

 

Wanneer u een huis koopt, dan komt het huis in de loop der jaren naar u toe. Dit houdt in dat het huis ook echt van u is wanneer u de hypotheek volledig heeft afbetaald. Dit is anders dan bij huren, daar zult u nooit eigenaar van de woning worden. Een nadeel van kopen is dat verhuizen lastiger gaat dan bij huren. Wanneer u uw huis niet verkocht krijgt, kunt u vast blijven zitten aan de woning of aan dubbele woonlasten.

 

 

Kopen of huren?

Het blijft lastig om een keuze te maken tussen kopen en huren. Huren geeft over het algemeen meer zekerheid dan kopen. Onderhoud en reparaties zijn voor de rekening van de verhuurder en u geniet een zekere mate van huurbescherming. Kopen geeft vooral vrijheid: u mag muren wegslopen, ramen vervangen of bijvoorbeeld vloerverwarming aanleggen. Deze vrijheid heeft ook een andere kant van de medaille: wanneer u een koopwoning niet verkocht krijgt wanneer u verhuist, dan kunt u met dubbele woonlasten blijven zitten.

 

Maak voor uzelf een keuze tussen zekerheid en vrijheid. Wilt u zekerheid, ga dan voor een huurwoning. Wilt u vrijheid en zelf bepalen wat u met de woning doet? Ga dan voor een koopwoning.