Huis kopen of huren?

Huren en kopen hebben namelijk allebei hun voor- en nadelen. Tevens is de financiële situatie anders. Bij huren ligt de huurprijs vast en is er sprake van een huurverhoging die ieder jaar in de maand juli plaatsvindt. Wanneer u gaat voor een koopwoning dan kunt u een hypotheekvorm kiezen die aansluit bij uw situatie. Ook wat betreft verbouwingen zijn er verschillen tussen kopen en huren. Tevens gaat verhuizen lastiger bij kopen dan bij huren. Sommige huiseigenaren zitten vast aan het huis omdat de waarde van het huis te ver is gedaald. Bij huren kunt u gewoon het huurcontract opzeggen.

 

 

Het huis verbouwen

Kopen geeft de meeste vrijheid wanneer u de het huis wilt verbouwen. Meestal is het een kwestie van een vergunning bij de gemeente vragen. Wilt u een huurwoning verbouwen dan is het naast het feit dat dit van de verhuurder vaak niet mag ook nog eens de vraag of u wel in een verbouwing van een huurwoning wilt investeren. U zult immers nooit eigenaar van het huis worden, tenzij de verhuurder het huis te koop aanbiedt aan u.

 

 

Financiële verschillen tussen kopen en huren

Bij huren is er sprake van een vast huurbedrag. Moet er een reparatie worden uitgevoerd dan is de verhuurder hiervoor verantwoordelijk. De kosten van wonen zijn bij huren overzichtelijk. Ieder jaar vindt er in juli een huurverhoging plaats.

Bij een koopwoning is het wat lastiger te zeggen wat uw maandelijkse lasten zijn. Er zijn verschillende geldverstrekkers die allemaal een andere aanbieding hebben. Een handige website om de prijzen te vergelijken is de Nationale Hypotheekbank. Bij kopen moet u ook betalen voor reparaties. Dit zijn uitgaven die u niet kunt voorspellen en waarvoor u maandelijks geld opzij zult moeten zetten.

 

 

Verhuizen

Het verhuizen gaat eenvoudig wanneer u huurt. U kunt het huurcontract opzeggen. Er geldt meestal een opzegtermijn van een maand. Bij kopen is de waarde van het huis soms zo sterk gedaald dat een huiseigenaar vast blijft zitten aan het huis. Vaak telt bij het verhuizen van een koopwoning naar een nieuwe koopwoning ook de angst mee dat men maandenlang met een dubbele hypotheek blijft zitten.