Houd er rekening mee dat bij een koopwoning meer kosten komen kijken dan bij een huurwoning. Zo heeft u bij een huurwoning te maken met een vast maandelijks bedrag dat u aan huur moet betalen. Bij een koopwoning kunnen de maandelijkse kosten veranderen. Dit heeft te maken met de hypotheekvorm. Zo dalen de maandlasten bij een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek stijgen deze juist.

 

Denk ook aan verplichte verzekeringen waarvoor u maandelijks premies moet betalen, zoals een opstalverzekering. En een eventuele maandelijkse afdracht aan de Vereniging van Eigenaren. Dit zijn kosten die iedere maand weer terug komen dus u kunt ze in uw berekening maar beter niet negeren.

 

Tenslotte moet u rekening houden met de kosten van gas, water en elektra. Deze zijn voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van de grootte van het huishouden en van hoe energiezuinig u bent. Ook is de mate waarin het huis is geïsoleerd belangrijk. In een woning die in de winter de warmte niet goed vast houdt zult u bijvoorbeeld meer moeten stoken, waardoor u hogere stookkosten heeft.