Wat is woningruil?

Er is een baby op komst of je verliest je baan. Kortom, je persoonlijke situatie verandert. Daardoor ben je nu op zoek naar een andere woning. Echter zul je nog jaren op de wachtlijst staan. Misschien dat woningruil dan een optie voor je is. Je kunt dan zoeken naar mensen die van woning met je willen ruilen.

 

Mensen hebben diverse redenen om te kiezen voor huisruil. Iemand kan zijn of haar baan verliezen, arbeidsongeschikt raken en daarom een goedkopere woning zoeken. Iemand die opeens invalide raakt kan een woning zoeken aan de begane grond. Wanneer er een baby op komst is, of je gaat samenwonen, zul je een grotere woning nodig hebben. Er zijn legio redenen om snel naar een andere woning te willen.

 

 

Woningruil met iemand die bij dezelfde verhuurder huurt

Woningruil is het gemakkelijkst wanneer de andere persoon die wil ruilen zijn woning bij dezelfde verhuurder huurt. Het is dan een kwestie van de verhuurder vragen of jullie mogen ruilen. De verhuurder kan dit weigeren, bijvoorbeeld wanneer één van beide huurders een huurachterstand heeft. Of wanneer één van de woningen een andere bestemming heeft of in de verkoop gaat. De verhuurder wil dan geen nieuw huurcontract aangaan voor die woning.

 

 

Woningruil met iemand die bij een andere verhuurder huurt

Ook wanneer iemand niet zijn huis bij dezelfde verhuurder huurt, is er een kans dat jullie kunnen ruilen. Er is dan toestemming nodig van beide verhuurders. Als één van de verhuurders niet akkoord gaat, dan kan de huisruil niet plaatsvinden. De nieuwe huurder voldoet bijvoorbeeld niet aan de inkomenseis van de verhuurder. Maar ook hier kan het zijn dat een woning een andere bestemming krijgt of in de verkoop wordt gegooid. De verhuurder wil dan geen nieuwe huurders in de woning.

 

 

Met wie kan ik een woningruil doen?

Het is in eerste instantie zaak om iemand te vinden met wie je een huisruil kunt doen. Op de website woningruil.nl kunt u ruilwoningen zoeken. Probeer er altijd achter te komen waarom iemand wil ruilen. Op geluidsoverlast van buren zit u in uw nieuwe woning bijvoorbeeld niet te wachten.