Woningruil

Bij woningruil ruilen twee gezinnen of huishoudens van woning. Men kan diverse redenen hebben om aan woningruil te doen. Zo kan het zijn dat de hoofdbewoner een baan in een andere stad krijgt en daarvoor moet verhuizen. Er kan dan voor woningruil worden gekozen met een ander huishouden of gezin.

 

Ook kan het zijn dat er in het gezin een kind op komst is en dat het gezin vervolgens op zoek gaat naar een praktischer huis voor de nieuwe gezinssituatie. Woningruil met een ander gezin kan de tijd van het zoeken naar een andere woning behoorlijk inkorten.

 

 

Woningruil voordelen

Woningruil heeft een aantal voordelen.

 

Het eerste voordeel is dat wanneer je met iemand een woningruil kunt doen, je niet te maken hebt met de wachttijd die huurwoningen vaak hebben. Een woningruil kan dus behoorlijk snel gaan. Een ander voordeel is dat je vaak de huurprijs betaalt die de oude bewoner van de woning betaalde. En dat terwijl de huurprijzen voor nieuwe huurders van een huurwoning vaak hoger liggen dan de huurprijs die de oude bewoners betaalden.

 

Sommige mensen voelen zich gedwongen om een huis te kopen. Wanneer je echter al huurt en een ander huis zoekt, wordt je meestal opnieuw op de wachtlijst geplaatst. Woningruil wordt een serieuze optie wanneer je snel wilt verhuizen en geen woning wilt kopen.

 

 

Woningruil en verhuurders

Bij de meeste wooncorporaties kun je een speciale procedure volgen om een woningruil te realiseren. Veel wooncorporaties adviseren ook wanneer je een woningruil wilt doen. Zoals hoe je een advertentie voor woningruil kunt plaatsen en waar je op moet letten om te zorgen dat je geen spijt krijgt van de woningruil.

 

Wanneer je particulier huurt, zul je contact met je verhuurder moeten opnemen wanneer je een woningruil met iemand wilt doen. Je kunt iemand aandragen als nieuwe huurder. Wanneer de woningruil wordt gerealiseerd wordt jouw huurovereenkomst beëindigd en krijg je de eventuele borg terug.

 

Een verhuurder of wooncorporatie mag een woningruil weigeren. Bijvoorbeeld als één van de personen die de woningruil doen een huurachterstand heeft. Ook mag een woningruil worden geweigerd als de verhuurder de woning gaat verkopen of als de woning een andere bestemming heeft. De verhuurder wil dan niet meer met een nieuwe huurder een huurcontract aangaan.

 

 

Woningruil aanbod

De website Woningruil.nl bevat advertenties voor woningruil. Op deze website kun je op de advertenties reageren wanneer je interesse hebt in de woningruil. De meeste wooncorporaties zijn op deze website aangesloten.